top of page

Ο σκοπός αυτής της ερευνητικής εργασίας αποτυπώνεται τόσο στο θεωρητικό μέρος όσο και στο πρακτικό μέρος που την έχουμε χωρίσει. Στο πρώτο μέρος οι μαθητές δημιουργήσανε ερωτήματα και υποερωτήματα που αφορούν στα εξής:

 

1. Εισαγωγή (1α: Τι είναι τα παιχνίδια? Ποια η σημασία τους για το παιδί και την ανάπτυξη του? 1β: Παλιά & Παραδοσιακά παιχνίδια που έμειναν στην ιστορία! 1γ: Νέα παιχνίδια που παίζουν σήμερα τα παιδία? –όχι σε υπολογιστή- κατηγορίες, θεματολογία, προσφορά τους)

2. Ιντερνετ-Υπολογιστές και παιχνίδια (2α : Ιστορία, εξέλιξη- κατηγορίες-  2β :facebook games)

3. Κινητά (smart phones)  και παιχνίδια ( κατηγορίες, εξέλιξη τους)

4. Παιχνίδια εξωτερικού χώρου ( παλιά και σήμερα, κατηγορίες, οφέλη)

5. Τηλεόραση και παιχνίδια ( Τηλεπαιχνίδια που άφησαν εποχή, σημερινά τηλεπαιχνίδια, οφέλη)

6. Παιχνίδια εξωτερικού-αθλητικού χώρου

7. Παράνομα παιχνίδια ( σε υπολογιστή ή αλλού, τζόγος, ελληνική νομοθεσία)

8. Διαφήμιση και παιχνίδια ( Βρες κι ανάλυσε παλιές και νέες διαφημίσεις ως προς την τεχνική τους, τους σκοπούς τους. Κάνε μια δική σου μικρή διαφήμιση για ένα παιχνίδι που θέλεις – επινόησε ατάκα, φτιάξε μια εικόνα ή κι ένα βίντεο από εικόνες)

 

Το πρακτικό μέρος της εργασίας φαίνεται στις παρακάτω δράσεις και θα γίνει από άλλους μαθητές της τάξης που προτίμησαν να ασχοληθούν με:

  • Δημιουργία ενός παιχνιδιού με εικόνες photoquiz

  • Δημιουργία δύο παιχνιδιοών Quiz γνώσεων

  • Δημιουργία ενός παιχνιδιού στο λογισμικό του scratch

  • Δημιουργία δεύτερου παιχνιδιού στο λογισμικό του scratch

 

 

Αναμενόμενα οφέλη θεωρώ ότι θα υπάρξουν καθώς μετά την ατομική εργασία του καθενός ξεχωριστά θα συνεργαστούν ομαδοσυνεργατικά. Αυτό θα συμβεί στην τάξη προκειμένου να δημιουργήσουν ανά ομάδα την τελική παρουσίαση του υποθέματος τους. Οι μαθητές που θα ασχοληθούν με το πρακτικό μέρος θα γνωρίσουν σε βάθος κάποια προγράμματα, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο σήμερα. Αυτό το κομμάτι σίγουρα συσχετίζεται με το μάθημα της πληροφορικής. Η χρήση των ΤΠΕ εξασφαλίζεται μέσα από την εκπόνηση και παρουσίαση των εργασιών τους. Στο τέλος, θα συγκεντρωθούν όλες οι παρουσιάσεις και θα τα ενσωματώσουμε σε μία ιστοσελίδα με τη ενεργητική συμμετοχή ενός μαθητή. 

 

Μετά από συζήτηση, διάφορες προτάσεις για θέματα ερευνητικών εργασιών και ψηφοφορία, η πλειοψηφία των 21 μαθητών μου, αποφάσισε να ασχοληθούν με τα GAMES. Είναι ένας τομέας που γνωρίζουν τα παιδιά, τους αρέσει και τους προκαλεί να ψάξουν περισσότερα. Τα παιχνίδια είναι μία γενική έννοια που μπορέσαμε  να την αναλύσουμε από θεωρητικής σκοπιάς σύμφωνα τα παραπάνω ερωτήματα.

    Από την άλλη, αρκετοί μαθητές προτίμησαν να ασχοληθούν στην πράξη, δηλαδή να φτιάξουν δικά τους παιχνίδια. Έτσι, μετά από την καθοδήγηση μου που αφορά το μάθημα της ειδικότητας μου: πληροφορική και προγραμματισμός, σε κατάλληλα λογισμικά, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν δικά τους παιχνίδια.

   Αναμένεται οι μαθητές:

Α) να γνωρίσουν σε μεγαλύτερο βάθος θέματα που σχετίζονται με τα Παιχνίδια,

Β) να υποψιαστούν για ενδεχόμενους κινδύνους που πολλά απ’ αυτά κρύβουν

Γ) να προβληματιστούν με τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου και να σκεφτούν νέες διεξόδους στην ψυχαγωγία τους, ίσως νέα παιχνίδια, νέες συνήθειες.

Δ) να αποκτήσουν περισσότερη ευχαίρια στην χρήση διάφορων προγραμμάτων (πχ Powerpoint, Excel) ή ακόμα να πρωτομάθουν νέα λογισμικά (πχ scratch, hotpotatoes)

Ε) να μάθουν να συνεργάζονται ομαδικά μέσα από τον διάλογο και τις ΤΠΕ

 

 

 

 

 

© 2023 by My site name. Proudly created with Wix.com

Υπεύθυνη καθηγήτρια ερευνητικής εργασίας Μπλάτζιου Ειρήνη, ΠΕ 19, καθηγήτρια πληροφορικής

bottom of page